Wilt u meehelpen om patiënten te werven voor BOOST?

Met de BOOST studie willen we de behandeling van depressieve patiënten verbeteren. We willen in totaal 750 patiënten met een depressieve stoornis includeren. Dat kan als zij één van de volgende behandelingen gaan krijgen, of als patiënten al behandeld worden en gaan switchen naar één van deze behandelingen: sertraline, cognitieve gedragstherapie, repetitieve transcraniële hersenstimulatie (rTMS), esketamine neusspray, of elektroconvulsie therapie (ECT). Deze behandelingen kunnen bij de huisarts, psychologenpraktijk, GGZ-instelling, of ziekenhuis plaatsvinden, en veranderen zelf niet door deelname aan de BOOST studie. 

 

Tot nu toe vindt depressiebehandeling meestal plaats volgens een ‘stepped-care’ aanpak, waardoor niet zelden meerdere falende behandelingen nodig blijken voordat de juiste behandeling is gevonden. Dit kost veel tijd en verlengt het lijden van de patiënt. Ook gaat daarmee kostbare en schaarse tijd van behandelaars verloren.

 

 

 

 

 

 

We zijn op zoek naar patiënten die op de wachtlijst voor een van deze behandelingen staan of gaan switchen naar een andere genoemde behandeling. We starten dan met diverse baseline metingen, namelijk een EEG, een MRI-hersenscan, speekselafname (voor bepaling van de genetische informatie), en uitgebreide vragenlijsten. Eventueel kunnen patiënten ook aan een extra onderzoek meedoen, waarbij met een app meermaals per dag het functioneren wordt gemonitord. 

 

Met de uitkomsten van al deze metingen kunnen we zogenaamde ‘biomarkers’ bepalen, die we voor de voorspelling van het te verwachten behandeleffect gaan gebruiken. Met geavanceerde computermodellen (kunstmatige intelligentie) proberen we de optimale behandeling voor een individuele patiënt te voorspellen. Uiteindelijk willen we met deze modellen weg van de huidige ‘stepped-care’ benadering en richting meer gepersonaliseerde behandling van depressie. Hopelijk kan dit in de toekomst ook toegepast worden bij patiënten met andere psychiatrische aandoeningen.

 

 

De volgende centra zijn al onderdeel van het BOOST consortium

Wilt u onderdeel maken van ons consortium? 

Stuur een email naar boost-communication@amsterdamumc.nl

Hoe kunt u meehelpen om de BOOST studie een succes te maken?

Alleen patiënten met een depressieve stoornis kunnen worden geincludeerd. Zowel patiënten die op de wachtlijst staan voor bv CGT, rTMS, esketamine neusspray of ECT, als ook patiënten die gaan switchen naar één van deze behandelingen. Patiënten die door de huisarts reeds met een SSRI (niet zijnde sertraline) worden behandeld kunnen ook meedoen, als zij gaan switchen naar sertraline, CGT additie, of rTMS additie. Patiënten kunnen dus zowel bij de huisarts, psychologenpraktijk, GGZ-instelling, of ziekenhuis in behandeling zijn of doorverwezen zijn. Patiënten die in regio Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, of Maastricht wonen kunnen deelnemen aan de studie omdat in deze omgeving de dataverzameling plaats zal vinden. U kunt de patiënt wijzen op de BOOST studie, de informatieflyer met link naar de patiënten informatie op www.boostdepression.nl meegeven of zelf (uiteraard met toestemming) de naam doorgeven aan het onderzoeksteam. Het onderzoeksteam benadert dan vrijblijvend de patiënt, geeft uitgebreidere informatie en vraagt uiteindelijk de formele toestemming voor deelname aan BOOST.

 

Wilt u deel uit maken van ons consortium? Neem dan contact met ons op onder boost-communication@amsterdamumc.nl. Wij stellen alle hulp zeer op prijs!

 

©Auteursrecht. Alle rechten voorbehouden.

We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden

Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.